manon lodeweges
Manon Lodeweges

Manon Lodeweges

Fascinatie

Het verschil tussen realistisch en geloofwaardig. Ik heb niks met kopjes- en schoteltjestheater, waar alles precies zo is als in het echt, maar waar het spel me toch niet meeneemt. Liever zie ik twee oudere dames met opblaasgeweren rondjes lopen tussen twee opblaas-palmbomen door en geloof ik ècht dat ze op safari zijn. Als je dat geloofwaardig kunt maken zit ik op het puntje van mijn stoel.

Toneelstuk

In 2011 deden we Het Noorderkwartier van Alex van Warmerdam in een eigen bewerking: we knipten alle scènes los, zetten ze op een nieuwe volgorde en maakten zo een nieuw verhaal. De lieve, onderdanige moederfiguur bleek in onze versie ineens een wolf in schaapskleren te zijn. Van Warmerdam zou er vast woedend over zijn, maar het was voor mij een fantastisch project. Alles klopte: decor, licht, muziek, spel … ik denk er met zóveel trots aan terug!

Toneelschrijver

John Logan is niet alleen scenarist voor James Bondfilms, hij maakt ook toneelstukken over bijzondere personen, zoals de veronderstelde moordenaar van de Lindbergh-baby of schilder Mark Rothko. Hij weet van een klein, algemeen bekend gegeven een verhaal te maken waarvan je denkt: ja, zó moet het gegaan zijn. En dat op het toneel.

Personage

The Doctor (uit de BBC serie Doctor Who) bestaat al zestig jaar en is inmiddels vertolkt door veertien acteurs en een actrice (parodieën niet meegeteld). Het personage ontwikkelt zich mee met de tijdgeest, krijgt van elke acteur een eigen kleur mee en is toch onmiskenbaar altijd “The Doctor”. Ik ben ermee groot geworden en een levenslange fan.

Activiteit

De uitdaging van toneelfotografie is om de kern van een ‘levende’ toneelvoorstelling te vangen in stilstaand beeld. Dat lukt lang niet altijd, maar in de loop der jaren ben ik er toch wel af en toe in geslaagd. Mijn beste toneelfoto komt uit (alweer) Het Noorderkwartier, waar het me lukte de angst van hoofdpersoon Faas voor zijn moeder in één beeld vast te leggen.