Een pijntje - Harold Pinter

“Verdomme, daar heb je hem. Daar heb je hem bij het tuinhek.”

Een pijntje (A Slight Ache) is een van de vroege werken van Pinter, uit de tijd dat zijn stukken zich veelal afspelen in een gesloten ruimte en zijn hoofpersonen steevast te maken krijgen met een dreiging van buiten. Zo ook in deze eenakter uit 1958, die aanvankelijk als hoorspel werd gepresenteerd.

Het is een zonnige dag, de langste dag van het jaar. Flora is al vroeg opgestaan om in de tuin te werken, terwijl Edward aan het werk is in zijn studeerkamer. Niets lijkt voor het oudere echtpaar een prachtige dag in de weg te staan … of het moet die wesp zijn, die het op de honingpot heeft gemunt. Of dat pijntje in Edward’s oog.

Dan verschijnt er een luciferverkoper bij het tuinhek. Een vreemde plaats om zaken te doen, want het pad achter het huis loopt dood. Flora en Edward vinden de oude man fascinerend, maar zijn ook bang voor hem. Toch besluiten ze hem binnen te vragen. Geleidelijk ontstaat er een spel van steeds verder gaande ondervraging, paranoia en verleiding, als Edward en Flora hun angsten en verlangens op de zwijgende luciferverkoper projecteren.

Het plaatje dat resulteert is niet mooi: we zien hoe angst voor het onbekende kan uitmonden in onzekerheid en controledrang, met dramatische gevolgen.

Spelers en crew

Remco Lodeweges, regisseur
Hennie Spronk, "Flora"
Robert Jan Peters, "Edward"
Lammy van Coesant, productie
Manon Lodeweges, productie
John Roos, productie